Oyun Terapisi
Oyun; çocuklar için çok önemli bir uğraştır. Çocuğa hayatında öğrenmesi gereken konuları, çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenmesinin bir yoludur. Çünkü oyuncaklarla ya da oyuncaklar olmadan oynanan oyunlar gerçek yaşamın unsurlarını içermekte ve yaşamın bir modelini oluşturmaktadır. Oyun çocuğun kendini ifade edebildiği, yeteneklerini fark ettiği, yaratıcı potansiyelini kullanabildiği, zihinsel, sosyal, duygusal, motor ve dil becerilerini geliştirebildiği önemli bir fırsattır. Çocuklarla iletişim kurmanın, onların dünyasını paylaşmanın ve onları daha iyi anlamanın birçok yolu olmakla birlikte oyun, bu yolların en sık kullanılanı ve en sağlıklı sonuç veren yoludur.
Oyun terapisi; çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etmelerine yardımcı olan özel bir psikoterapi yöntemidir. Çocukların yetişkinler kadar duygularını anlayabilme ve sözel olarak ifade edebilme becerileri gelişmemiştir. Bu nedenle oyunun, çocuklara deneyimlerini ve duygularını ifade etme fırsatı oluşturduğundan iyileştirici bir özelliği vardır. Çocuklar oyunlarında davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku ya da hayalkırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda yeniden canlandırabilir ve terapistin yardımıyla bu duygu ve deneyimlerin üzerinde çalışma fırsatı bulurlar.
Oyun terapisi çocukların; yaşadıkları dünya ile ilgili yeni bilgiler öğrenmelerine, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine, etkili sosyal beceriler geliştirmelerine yardımcı olur. Oyun terapisi sürecinde çocuk olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir ve başkaları ile ilişkilerinden keyif alır hale gelir. Çocuk oyun sırasında hayal kırıklığı yaşadığı olayları yeniden canlandırarak oyun sırasında bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulur. Böylece hayatta karşılaşabileceği sorunlarla baş etme becerileri gelişir.
Oyun seansları içindeki oyun, teknik ve içerik açısından çocuğun kendi kendine ya da diğer yetişkinlerle oynadığı oyundan farklıdır. Oyun terapisinin evdeki oyundan en temel farkı çocuğun oluşturduğu bu sembolik anlatımları okuyabilen bir terapistin orada olup onunla oynamasıdır. Oyun terapisinde çocuğun tercih ettiği oyuncaklar, bu oyuncakların kullanılış şekli ve bu oyuncakların soyut/somut anlamları eğitimli bir oyun terapisti tarafından çözümlenir. Terapist ile çocuğun arasında kurulan terapötik ilişki, yoğun duygusal tecrübeyi yansıtan oyunu oynarken, çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
Oyun terapisinin ne kadar süreceği çocuğun kendi iyileşme temposuna, sorunlarının özelliğine ve ailenin sürece düzenli katılımına bağlıdır. Ayrıca, çocuğun geçmişte yaşadığı sorunlar, herhangi bir travma olduysa bu travmanın gerçekleştiği yaş, çocuğun o anda yaşadığı sorunlar ve çocuğun o andaki gelişimsel dönemi oyun terapisinin sürecini belirleyen diğer faktörlerdir.
Oyun terapisinin yardımcı olduğu konular:
-
Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar (boşanma, kayıp, yas, kardeş kıskançlığı, evlat edinilme vs)
-
Davranış sorunları
-
Kaygı, korkular, fobiler
-
Sosyal beceri sorunları
-
Seçici konuşmazlık
-
Travma sonrası stres bozukluğu