top of page

Sınav kaygısı

Güncelleme tarihi: 7 May 2018


Liselere geçiş ve üniversiteye geçiş sınavlarına çok az bir zaman kaldı. Tüm herkes bu sürece kadar elinden ne geldiyse yaptı, elinden geldiğince çalıştı, bu süreçte belki aileleri ile çatışmalar yaşadı, belki destek aldı belki alamadı. Süreç sona ermek üzere, ancak şimdi de sınava yönelik kaygılar artmaya başladı. Peki bu dönemde neler yapabiliriz ve bu süreci nasıl en az zararla atlatabiliriz? Biraz bu konu üzerinde duralım.


Kaygı nedir?

Kaygı, kişinin herhangi bir uyaranla karşılaştığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerdir aslında. Kaygı çoğunlukla gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı gelişir.

Korku ise, aniden ortaya çıkan bir tehlikeye karşı gösterilen bir duygudur. Korku duygusu kişide savaş ya da kaç tepkisi ortaya çıkartır.


Korku-kaygı arasındaki fark?

Korku ve kaygı arasında önemli farklar bulunur. Korku o anda ortaya çıkan tehlikelere karşı oluşan bir duygu iken, kaygı daha çok gelecek ile ilgili endişeleri içerir. Örneğin, ormanda vahşi bir hayvan ile karşılaştığınızda hissettiğiniz korku duygusudur ve bu durumda savaş ya da kaç tepkisi verilir. Kaygı, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı düşüncelerimizde olan değişikliklerdir. Kaygının kaynağı çoğunlukla belli değildir ve korkudaki gibi somut bir tehlikeden bahsedilemez. Korku ile karşılaştırıldığında kaygı, daha yaygın, daha yavaş ortaya çıkan, tanımlanması daha zor ve belirtileri daha uzun süren bir duygudur.


Sınav kaygısı nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınav sırasında yeterli bir şekilde kullanılmasını engelleyen ve kişinin başarısının düşmesi ile sonuçlanan yoğun kaygı durumudur. Sınav kaygısının en önemli sebebi her şeyin kötü gideceğine ve sonucun bir felaket olacağına ilişkin oluşan düşüncelerdir. Bunlar genellikle mevcut durumu değerlendirirken yapılan düşünce hatalarından ortaya çıkar.


Sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır?

Sınava girme eylemi tek başına kaygı uyandıran bir durum değildir. Bu eyleme yüklediğimiz anlam ve bunu nasıl yorumladığımız aslında kaygının temel kaynağıdır. Sınav kaygısı ile başa çıkmak için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlardan ilki zamanı planlama ve doğru kullanmayı öğrenmedir. Daha sonra duygu odaklı baş etme stratejileri; nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri kullanılır. Üçüncü olarak ise, sınava yönelik yorumlamaları değiştirmek için zihinsel başa çıkma mekanizmaları kullanılmaktadır

26 görüntüleme0 yorum
bottom of page